Het fenomeen cyberriskverzekering is in de Nederlandse verzekeringsindustrie van recente datum. Rond 2011 kwamen de eerste buitenlandse risicodragers met de Nederlandstalige cyberriskverzekeringen op de markt. Via onder meer gevolmachtigden en beursmakelaars kunnen adviseurs schadeverzekeringen zakelijk sinds die tijd eenvoudig een offerte uitbrengen voor een cyberriskverzekering.
Offertes die gemaakt kunnen worden via pre-priced offers of webapplicaties. De eenvoud van de manier waarop een offerte kan worden gegenereerd – en een polis kan worden afgegeven – zou kunnen suggereren dat het gaat om een simple risk verzekering. Ook de Wet financieel toezicht (Wft) kwalificeert dit type verzekering – net als bijvoorbeeld een Aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) – als een simple risk verzekering. De voorwaarden van de in markt beschikbare Nederlandstalige polisvoorwaarden zijn echter in de praktijk helemaal niet zo eenvoudig te doorgronden. Zij kenmerken zich onder andere door:
- Terminologie die niet genormaliseerd is;
- Afwijkende en gevarieerde opbouw in de dekking van de polis;
- Een legio aan uitsluitingen en insluitingen;
Wat biedt de Module?
De Module Cyberrisicoverzekering biedt een vergelijking op ruim 50 criteria uit de polisvoorwaarden. Bij de vergelijking is in eerste instantie het uitgangspunt geweest dat we ons baseren op informatie die is terug te vinden in de polisvoorwaarden of op door risicodragers gehanteerde pre-priced offers, quotation pads of webapplicaties.
De voordelen:
- Objectieve en inhoudelijke analyse van de in de markt beschikbare Nederlandstalige polisvoorwaarden van de verzekeraars: AIG, Allianz, Avéro Achmea, Centraal Beheer, Chubb, De Goudse, HDI Global, Hiscox, Interpolis, Markel, Nationale Nederlanden (product van Hiscox) en Zürich;
- Op de analyse is – in beginsel – een review toegepast door betrokken verzekeraars. Indien de verzekeraar zich heeft onthouden van een review dan wordt dit expliciet aangegeven;
- Handig overzicht in twee hoofddekkingsrubrieken ‘Aansprakelijkheid’ en ‘Eigen Schade’ met bijbehorende sub-rubrieken;
- Verwijzing naar relevante artikelnummers (korte versie) en de specifieke polistekst van het artikel (lange versie);
- Optie tot printen van de vergelijking met een keuze voor maximaal drie verzekeraars;
- Altijd up-to-date;
- Inclusief links naar relevante documentatie als de polisvoorwaarden, brochures etc.